Niezwykłe zastosowanie herbaty z kuchni – ciasto matcha z budyniem

pixel1 / Pixabay

Matcha to japońska zielona herbata. Jednak powinna zainteresować nie tylko wielbicieli herbat. Otóż ma bardzo ciekawe zastosowanie w cukiernictwie domowym. Można z jej pomocą upiec wspaniałe ciasto matcha z budyniem. Wystarczy tylko trochę chęci, bo sam przepis jest banalnie prosty.

Do przygotowania ciasta matcha z budyniem potrzebujemy

  • 4 jajka,
  • 165 gram cukru,
  • 155 gram mąki,
  • 65 gram mąki ziemniaczanej,
  • jedna łyżka herbaty matcha,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 gram masła,
  • 2 opakowania budyniu.

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto zaczynamy od miksowania jajek z cukrem. Wystarczy na średnich obrotach. Następnie przesiewamy zwykłą mąkę, mąkę ziemniaczaną i łyżkę herbaty. Wymieszać je razem, po czym stopniowo wsypujemy je do jaj utartych z cukrem. Wymieszać składniki lub zmiksować na wolnych obrotach, wystarczy tylko chwilę, aż suche składniki połączą się z jajkami.
Teraz należy rozpuścić masło. Jeszcze gorące powoli i ostrożnie dodajemy do masy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub można ją natłuścić masłem.
Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy przez około 45 minut. Warto sprawdzić po tym czasie, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy. Jeśli nie potrzymać jeszcze kilka minut.
Wykładamy ciasto do zupełnego ostygnięcia.
Za pomocą noża lub ostrej nitki przecinamy je na dwie połowy.
Rozrabiamy budyń, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Najlepiej aby był śmietankowy lub waniliowy.
Czekamy chwilę aż nieco ostygnie i rozsmarowujemy go na jednym placku. Następnie przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki na noc. W tym czasie budyń nieco stężeje.
Jeśli obawiamy się, że ciasto nie zwiąże, można do budyniu dodać nieco rozpuszczonej żelatyny. Wtedy po nocy w lodówce będzie się łatwiej kroił.

Dodatki

Ciasto możemy dodatkowo lekko oprószyć cukrem pudrem. Można także zrobić nieco polewy czekoladowej lub rozpuścić gorzką czekoladę i nieco polać nią ciasto. Nie jest to jednak konieczność. Ciasto smakuje równie dobrze bez żadnych dodatków, jak z nimi.