Na czym polega dieta niskokaloryczna?

mojzagrebinfo / Pixabay

Diety redukujące mają na celu przede wszystkim redukcję wagi. Zalecane są więc osobom cierpiącym na nadwagę lub otyłość. Wykazują się ponadto dużą skutecznością, a widoczne efekty w postaci zrzuconych kilogramów poprawiają samopoczucie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu i stanowią doskonałą motywację do tego, by utrzymywać dietę.

Dieta niskokaloryczna jest niezwykle popularną metodą odchudzania. Jest skuteczna oraz nieszkodliwa, oczywiście jeżeli zachowane są niezbędne środki ostrożności, a redukcja kalorii przeprowadzana jest z umiarem. Dieta ta wymaga jednak uciążliwego liczenia kalorii oraz odmierzania odpowiednich porcji. Jej głównym założeniem jest bowiem spożywanie ściśle określonej ilości kalorii, a każde ustępstwo może skutkować tym, że okaże się ona nieskuteczna, co może spowodować dodatkową frustrację.

W dietach niskokalorycznych chodzi przede wszystkim o to, by dostarczyć organizmowi mniejszej ilości energii, niż wynosi jego zapotrzebowanie. Spowoduje to wykorzystywanie zapasów zgromadzonych na ciele w postaci tłuszczu i szybką redukcję wagi.

Co ważne, niezbędne jest w tym przypadku odpowiednie zbilansowanie diety. Trzeba bezwględnie zadbać o to, by spożywać codziennie odpowiednią ilość białek, tłuszczy, węglowodanów, ale też witamin, minerałów oraz mikroelementów. Wszystkie te składniki powinny znaleźć się w jadłospisie, ale ich ilość powinna być odpowiednio ograniczona.

Podczas odchudzania bezwględnie zakazane są następujące produkty: słodycze, cukier i wszystkie wyroby cukiernicze, a także alkohol. Dostarczają one zwykle tylko pustych kalorii, nie mają za to żadnych wartości odżywczych. Należy ponadto ograniczyć tłuszcze i unikać smażenia. Produkty wskazane to głównie: produkty zbożowe z mąki razowej, jajka, chude mleko oraz jego przetwory, a także chude mięso i ryby.

Zaleca się spożywanie małych posiłków, ale dość często – idealne jest jedzenie około 5 posiłków dziennie. Koniecznie należy też pamiętać o śniadaniu – im wcześniej zjedzone, tym lepiej. Kolacji nie należy spożywać później niż o 18:00. Podstawą jest także odpowiednie nawodnienie organizmu – codziennie należy wypijać około 2 litry płynów.