Nie ma nic lepszego niż pół słodkie, deserowe wino z malin podczas jesiennych wieczorów. Na dodatek, jeśli jest to wino domowej roboty. W dodatku nie ma co się obawiać, że takie wino nie wyjdzie – jeśli będzie się postępować zgodnie z podanym przepisem, na pewno uda się zrobić pyszny trunek na podstawie tych letnich słodkości.
Do zrobienia 10 litrów wina z malin o mocy powyżej 15% i pół słodkim smaku potrzeba
– 8 kg malin – przebranych, umytych i osuszonych,
– 2,5 kilograma cukru,
– pektoenzym,
– drożdże winiarskie – sprawdź czy te, które kupiłeś, nadają się do fermentacji powyżej 15% zawartości alkoholu,
– 3 litry wody,
– pożywkę dla drożdży winiarskich,
Jak zrobić wino z malin w domu
Rozgniatamy maliny i umieszczamy je w balonie do fermentacji wina. Następnie wsypujemy pektoenzym i drożdże winiarskie i zatykamy otwór rurką z pułapką wodną.
Po około 4 dniach należy odcisnąć sok, jakie puściły maliny. Można to zrobić za pomocą prasy do owoców, ręcznie za pomocą gazy lub odcedzić sok za pomocą drobnego sitka i drewnianej łyżki. Sok przelewamy do czystego balona.
Następnie przygotowujemy syrop cukrowy. Do garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wsypujemy do niego 1,5 kg cukru i rozpuszczamy całość. Uzyskujemy syrop, który studzimy.
Przestudzony dodajemy do soku wraz z pożywką dla drożdży winiarskich. Na koniec do balona wlewamy 2 litry wody i ponownie zatykamy pułapką wodną
Teraz czekamy dwa tygodnie, podczas których wino powinno pracować. Po tym czasie możemy odciągnąć z baniaka trochę wina. Rozpuszczamy w nim kilogram cukru i ponownie wlewamy do nastawu.
Odstawiamy wino w baniaku i czekamy aż skończy pracować. Jeśli już nie “pyka” możemy zlać klarowne wino z góry baniaka uważając na możliwy pozostały osad na jego dnie.
Tak uzyskane wino powinno mieć 4 blg. Przelewamy je teraz do szczelnych butelek i odstawiamy do leżakowania.
Im starsze wino tym lepsze, ale dobre do degustacji będzie już po 3 miesiącach.
W taki sposób możesz w domu w prosty sposób przygotować dobre wino z malin.