Wśród wielu diet odchudzających dużą popularnością cieszy się dieta Dukana, która powstała jako odpowiedź na coraz częstsze problemy ze zrzucaniem wagi. Wysokobiałkowa dieta miała być nie tylko szybka i skuteczna, ale również zdrowa i mało wymagająca.
Dieta Dukana – etapy i zasady
Dieta dukana dzieli się na kilka etapów, w których obowiązują różne zasady i listy dozwolonych produktów. Należy pamiętać, że ostatni etap jest w zasadzie stylem odżywiania, który powinien być na stałe wprowadzony.
Etap 1: trwa od 2 do 10 dni w zależności od ilości docelowo zrzucanych kilogramów. Zaleca się spożywanie chudych, gotowanych lub pieczonych mięs (wołowiny, chudych ryb, drobiu) i odtłuszczonego nabiału. Można korzystać z ziół, spożywać kawę i herbatę, a także stosować sól w ograniczonych ilościach. Nie spożywa się warzyw, owoców, produktów zbożowych (np. kasz, makaronów, pieczywa, ryżu) i tłuszczów. Etap pierwszy traktowany jest jako przygotowanie do procesu odchudzania.
Etap 2: trwa do momentu osiągnięcia wymarzonej wagi. Poza wyżej wymienionymi produktami można spożywać wybrane warzywa, takie jak marchew, paprykę, brokuły, szpinak, ogórki, pomidory czy rzodkiewki oraz wprowadzić ryż, ziemniaki i warzywa strączkowe jako źródła węglowodanów. Dalej zaleca się unikanie tłuszczów.
Etap 3: stabilizacja. Długość okresu stabilizacji powinien być uzależniony od ilości zrzuconych kalorii pomnożonych przez 10. Podczas tych kilku miesięcy można sobie pozwolić na dwa pełne posiłki w tygodniu, jednak jeden dzień należy przeznaczyć na spożywanie samego białka i produktów dozwolonych w pierwszej fazie diety.
Dieta Dukana – wady i zalety
Z pewnością największą zaletą diety Dukana jest brak ograniczenia kalorycznego. Dieta Dukana jadłospis na cały tydzień pozwala na szybkie zrzucenie nadmiernych i uciążliwych kilogramów w stosunkowo prosty sposób. Przygotowywanie posiłków jest stosunkowo proste i szybkie, nie wymaga kosztownych dodatków i wyszukanych półproduktów, równocześnie pierwsze dwa etapy nie są zbyt różnorodne. Dieta Dukana nie jest wskazana dla osób cierpiących na różne schorzenia przewlekłe, w szczególności choroby nerek, dla których zbyt obciążająca może być duża ilość nabiału.