Jedzenie na diecie wegetariańskiej

pasja1000 / Pixabay

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z diety mięsnej. Dzieje się tak w zasadzie z trzech przyczyn. Jedna z nich to wymiar etyczny, jako społeczeństwo stajemy się coraz bardziej wrażliwi, zatem rezygnujemy z zabijania zwierząt. Inna kwestia to przyczyny zdrowotne, masowa hodowla zwierząt karmionych antybiotykami i paszami modyfikowanymi genetycznie zniechęca konsumentów. Kolejna przyczyna to zmiany klimatyczne, których także jesteśmy coraz bardziej świadomi. Hodowla zwierząt pochłania o wiele więcej wody, niż dzieje się to w przypadku uprawy soi czy innego rodzaju białka roślinnego. Co zatem dobrze jest jeść na diecie wegetariańskiej?

Co jedzą wegetarianie?

Jeśli przechodzisz na dietę wegetariańską, wówczas z pewnością zainteresuje cię przepis na pyszny pasztet warzywny z masłem orzechowym, który do tego jest prosty do wykonania. Masło orzechowe jest produktem często spożywanym przez wegetarian, ze względu na swoje bogate składniki odżywcze, w tym tłuszcze. Innymi pokarmami, korzystnymi dla wegetarian są wszelkiego rodzaju orzechy, bakalie i suszone owoce. Pokarmy te zawierają witaminy, które normalnie trudno jest znaleźć w diecie bezmięsnej.

Popularne dania wegetariańskie

Oprócz wspomnianego pasztetu znanym wegetariańskim daniem są kotlety sojowe. Oczywiście bezmięsne kotlety można przygotować także z soczewicy czy grochu, a także z buraka, kalafiora i ziemniaków. Popularne wśród wegetarian są także pierogi i innego typu dnia mączne. Z soi przykładowo można przygotować wersję wegetariańskiej ryby po grecku. Natomiast najbardziej znanym odpowiednikiem ryby jest tak zwana sele-ryba, czyli odpowiednio przygotowany seler, który jest przyrządzany wraz z glonami, aby nabrał rybnego i morskiego smaku. Suszone grzyby również często się stosuje w diecie wegetariańskiej, aby przygotowywane dania miały smak umami, oprócz suszonych grzybów tę funkcję pełni także sos sojowy oraz czerwone wino, często dodawane do sosów typu bolognese.