Żyjemy w części Europy, gdzie chleb spożywany jest codziennie. Jadamy kanapki na śniadanie, kolację i na lunch w pracy. W związku z tym warto wybierać pieczywo, które nie tylko stanowi bazę pod pyszne dodatki, ale samo w sobie jest wartościowe i bogate w składniki odżywcze. Chleb żytni jeszcze w średniowieczu uważany był za ciemną odmianę pieczywa dla najniższych warstw społecznych. Dziś jadają go głównie ludzie świadomi, ktrózy komponują swoją dietę z najlepszych składników. Co należy wiedzieć o chlebie żytnim?
Z czego składa się chleb żytni?
O ile kupowanie chleba w piekarni zazwyczaj kończy się na wyborze chleba i jego konsumpcji, o tyle samodzielne pieczenie chleba pozwala lepiej przyjrzeć się jego zawartości. Aby przygotować chleb żytni potrzebny jest specjalny zakwas, który robi się kilka dni wcześniej z mąki żytniej razowej typu 3000 i letniej wody. Składniki te w odpowiednich proporcjach dodaje się do słoika przez cztery dni z rzędu. Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia. Łączymy go z mąką żytnią, solą, wodą i wybranymi ziarnami, a potem przez godzinę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 stopni. W domowym chlebie żytnim znajdują się więc wyłącznie naturalne składniki, które podnoszą jego wartość. Brak spulchniaczy, konserwantów czy innych substancji poprawiających smak sprawia, że jemy dokładnie to samo, co jadali nasi przodkowie w wieki temu.
Chleb żytni na zakwasie właściwości
Właściwości chleba żytniego na zakwasie nie da się przecenić. Pieczywo to jest bogate w sole mineralne, takie jak selen, żelazo, magnez i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, mające dobry wpływ na układ trawienny, syntezę energii oraz ogólne samopoczucie. Chleb żytni na zakwasie przyśpiesza metabolizm, a przez to jest polecany osobom dbającym o linię lub mającym problemy z układem pokarmowym, takie jak zaparcia czy nieprawidłowa perystaltyka jelit. Zaleca się jedzenie go osobom borykającym się z podwyższonym cholesterolem, a także tym, które powinny kontrolować poziom glukozy we krwi. Warto również dodać, że wymiana białego pieczywa na chleb żytni redukuje szansę na rozwój nowotworu prostaty, piersi czy jelita grubego. Zdaje się być pieczywem idealnym, ale ma również właściwości, które mogą zniechęcić część osób. Jeśli masz wyjątkowo delikatny żołądek, chleb żytni może okazać się dla Ciebie zbyt ciężkostrawny, a nawet powodować wzdęcia. Nie jest też wskazany dla osób uczulonych na gluten, ponieważ go zawiera i może powodować silne reakcje alergiczne.