Prosty przepis na biszkopt z jabłkami

xeno4ka / Pixabay

Biszkopt z jabłkami – smak lata i dzieciństwa

Istnieją takie smaki, które pamięta się przez całe życie. Niektóre z nich kojarzą nam się ze wspaniałym czasem, jakim jest beztroskie dzieciństwo. Niewątpliwie jednym z takich smaków jest biszkopt z jabłkami, który uwielbiały robić nasze babcie i mamy. Szukasz prostego przepisu na idealny biszkopt z jabłkami? Znajdziesz go w tym artykule.

Prosty przepis

Lekki biszkopt z jabłkami może zrobić nawet ten, kto nie uważa się za wielkiego cukiernika. Dzięki prostemu przepisowi można przygotować naprawdę smaczne i lekkie ciasto. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:
3 jaja,
pół szklanki cukru,
łyżeczkę cukru wanilinowego,
pół szklanki mąki tortowej,
jedną łyżeczkę proszku do pieczenia,
dwa jabłka,
odrobinę soli,
kilka łyżek oleju.
Przygotowanie należy rozpocząć od oczyszczenia i obrania jabłek. Następnie należy pokroić je w drobną kostkę. Teraz trzeba przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę i dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły. Na koniec dodaj żółtka jaj i miksuj na niewielkich obrotach miksera.
Do tak powstałej masy należy dodać resztę składników i delikatnie wymieszać całość. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylej masę, a na jej powierzchni połóż wcześniej przygotowane jabłka. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Tak przygotowane ciasto po ostudzeniu smakuje wyśmienicie.

Podsumowanie

Lekki biszkopt i jabłka to niewątpliwie smak dzieciństwa. Warto go sobie przypomnieć i samodzielnie przygotować takie ciasto. Przepis jest niezwykle prosty i można go modyfikować. Ciasto doskonale smakuje z cukrem pudrem, owocami albo bitą śmietaną. Tak naprawdę można dodać wszystko to, co wydaje się dobrze komponować. Eksperymenty w kuchni mogą stworzyć nowe, jeszcze ciekawsze smaki, z pewnością więc nie warto się ich obawiać. Warto pamiętać o tym, aby przed wstawieniem ciasta do pieczenia, dobrze rozgrzać piekarnik