Marchewka – jeden z głównych składników surówek

agamaszota / Pixabay

Marchewka to roślina uprawna należąca do rodziny selerowatych. Szacuje się , że jest około 60 gatunków tego warzywa. Marchewka wykorzystywana jest w kuchniach całego świata. Posiada wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Jej atutem jest niska kaloryczność, dlatego jest składnikiem wielu diet. Istnieją przepisy z marchewki na wiele dań. Najbardziej popularne z nich to surówki, sałatki, ciasta, soki. Marchewkę można przyrządzić niemal pod każda postacią : duszoną, smażoną czy gotowaną.

Surówka – nieodłączny element obiadu.

Zazwyczaj do drugiego dania zawsze na stole króluje surówka. Marchewka to idealny składnik, aby taką surówkę przygotować. Oto kilka przepisów na pyszne, a zarazem zdrowe surówki.
1) Marchewka z jabłkiem. To klasyka znana od lat. Jest to jedna z najprostszych i najszybszych rzeczy do przygotowania.
Składniki:
• 200 g marchewki
• 150 g jabłka
• 12 g cukru
Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłka obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wsyp wszystko do miski, dodaj cukier i starannie wymieszaj.
2) Marchewka z jabłkiem, selerem zakrapiana sokiem z cytryny.
Składniki:
• 2 średniej wielkości marchewki
• 1 duże jabłko
• ½ selera
• Ok. 4 łyżek śmietany
• Sok z cytryny
• Sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy ( marchewka, jabłko, seler), a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesypujemy wszystko do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz cukier i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
3) Marchewka z chrzanem.
Składniki:
• 3 średniej wielkości marchewki
• ½ korzenia chrzanu
• 1 jabłko ( najlepiej kwaśne)
• Ok 5 – 6 łyżek śmietany
• Sok z cytryny
• Sól, cukier
Sposób przygotowania:
Obieramy marchewkę, jabłko i chrzan. Następnie marchewkę i chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach, natomiast jabłko na dużych. Przekładamy wszystko razem do miski skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, sól oraz cukier i wszystko starannie ze sobą mieszamy do całkowitego połączenia się składników.