Główne założenia diety trzynastodniowej – dieta kopenhaska

Life-Of-Pix / Pixabay

Większość osób, które rozpoczynają dietę, marzy o szybkich efektach w możliwie najkrótszym czasie. Szukają skutecznej kuracji, która pozwoli szybko zrzucić zbędne kilogramy, ale odrzuca je myśl o długotrwałych głodówkach i uciążliwym liczeniu kalorii. Idealnym rozwiązaniem może być dla nich dieta trzynastodniowa, która wciąż zyskuje na popularności.

Podstawową zaletą diety kopenhaskiej, zwanej inaczej duńską jest czas jej trwanie – to zaledwie trzynaście dni. Ani mniej, ani więcej. Co ważne, ten okres musi być dokładnie przestrzegany, a każde odstępstwo skutkuje zakończeniem diety i koniecznością jej powtórzenia od początku. Dodatkowo, jeśli dieta zostanie przerwana przed szóstym dniem jej trwania, kurację można zastosować ponownie dopiero po upływie trzech miesięcy.

Dieta kopenhaska należy do najbardziej restrykcyjnych diet – trzeba bezwzględnie przestrzegać nie tylko czasu jej trwania, ale także rygorystycznie stosować się do ustalonego z góry jadłospisu. Należy spożywać tylko te posiłki, które zostały rozpisane w menu. W innym wypadku kuracja nie zadziała.

Dieta zakłada jedzenie trzech posiłków dziennie w ściśle określonych godzinach, których nie wolno zmieniać. Śniadanie między 8:00 a 9:00, obiad w godzinach 12:00-14:00, a kolacja nie później niż o 18:00. Niezwykle ważne jest przy tym regularne picie – zaleca się, aby codziennie dostarczyć organizmowi minimum 1, 5 litra wody. Co ważne, należy spożywać wyłącznie dania zaplanowane na dany dzień – nie ma możliwości zamiany posiłków zaplanowanych np. na wtorek z tymi, które rozpisane są np. na środę. Można jednak dokonać pewnych modyfikacji – dozwolone jest wymienianie posiłków zaplanowanych na obiad i kolację, ale tylko w ramach konkretnego dnia.

Ponadto, przy diecie bezwzględnie zakazane są następujące produkty: słodycze, alkohol i produkty zbożowe. Ponadto, aby zminimalizować ryzyko niepożądanego przybrania na wadze i efektu jo-jo, po zakończeniu diety trzynastodniowej zalecane jest utrzymanie pewnych ograniczeń i przejście na dietę niskokaloryczną.