Dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego

takedahrs / Pixabay

Plan żywieniowy zaproponowany przez dr. Jana Kwaśniewskiego jest dietą niskowęglowodanową. Opiera się przede wszystkim na znacznym ograniczeniu produktów charakteryzujących się wysoką zawartością cukru oraz węglowodanów na rzecz białka i tłuszczu, głównie pochodzenia zwierzęcego.

Zalecane jest spożywanie trzech posiłków dziennie, przy czym preferowane są produkty jak najbardziej tłuste. Jednocześnie dieta Kwaśniewskiego zakłada maksymalne ograniczenie węglowodanów – w ciągu dnia można ich dostarczyć organizmowi najwyżej 50 gram oraz ograniczone spożywanie białka. Jadłospis opiera się zatem na:
jajkach w sporych ilościach, nawet powyżej 4 na dobę;
serach – dozwolone są wszystkie rodzaje;
mięsie – każdy rodzaj, szczególnie polecane jest mięso tłuste, takie jak wieprzowina czy wędliny a także tłusty drób;
tłustych rybach;
tłuszczach, przy czym autor diety sugeruje, że te pochodzenia zwierzęcego, jak masło, smalec czy słonina są lepsze iż roślinne;
tłustym mleku oraz śmietanie;
warzywach, pieczarkach i grzybach.
Dodatkowo, zalecane jest spożywanie majonezu, orzechów i nasion słonecznika, kawy i herbaty oraz niesłodzonych soków owocowych.

Do produktów zakazanych zalicza się:
słodycze, miód, cukier i wyroby cukiernicze;
ryż, kasze i produkty mączne;
groch oraz fasola;
owoce i ich przetwory;
Słodzone napoje;
Sól.

Dieta Kwaśniewskiego uznawana jest nie za typowy program służący odchudzaniu, ale za całościowy plan żywieniowy. Zgodnie z założeniem autora, stosowanie kuracji ma uchronić przed rozmaitymi problemami, do których należą m. in. zgaga, wzdęcia, nadciśnienie czy problemy z trawieniem. Co ważne, dieta skutkuje jednak również zrzuceniem kilogramów – i to nawet 6 kg w ciągu miesiąca.

Mimo, iż program preferuje produkty tłuszczowe, nie można jednak w sposób niekontrolowany przyjmować tłuszczy w nieograniczonych ilościach. Najważniejszej jest tu bowiem przestrzeganie odpowiednich proporcji między składnikami, których stosunek powinien wynosić odpowiednio: 3-3, 5 g tłuszczy, 1 g białka i 0, 8 g węglowodanów na 1 kilogram należnej wagi na dobę. Tylko zachowanie powyższych proporcji spowoduje szybką utratę wagi.